Cătălina Ponor și-a luat o revanșă bine-meritată, după ce arbitrii i-au smuls de la gât medalia de bronz. Gimnasta noastră a reușit un exercițiu aproape perfect la sol și a obținut medalia de argint, aducând a noua medalie pentru delegația României la competiția de la Londra.
Ponor a obținut 15.200, cu doar patru zecimi mai puțin decât aceeași Alexandra Raisman (15.600), cea care a obținut, după contestație, bronzul la bârnă, în detrimentul româncei. De menționat că spectatorii prezenți la Londra i-au fluierat pe arbitrii, Cătă efectuând, în opinia lor, un exercițiu superior sportivei din SUA.
Din păcate pentru noi, Sandra Izbașa, campioana olimpică en-titre la acest aparat, a ratat ultima diagonală și a pierdut șansa unei noi medalii. Cu 13.333, sportiva antrenată de Bellu și Bitang s-a clasat abia pe locul opt.
Așadar, podiumul a fost ocupat, în ordine, de Alexandra Raisman (SUA, 15.600), urmată de Cătălina Ponor (15.200) și de Alia Mustafina (Rusia, 14.900).
La Londra, delegația feminină a României a mai cucerit medalia de bronz pe echipe și aurul la sărituri, prin Sandra Izbașa.
După 11 zile ale competiției olimpice, România are 9 medalii (2-5-2), cucerite astfel: aur – Alin Moldoveanu (tir) și Sandra Izbașa (sărituri); argint – Alina Dumitru, Corina Căprioriu (ambele judo), Roxana Cocoș (haltere), echipa masculină de sabie, Cătălina Ponor (sol); bronz – echipa feminină de gimnastică și Răzvan Martin (haltere).
Delegația României a depășit astfel performanța de la JO din 2008, când s-au cucerit opt medalii (4-1-3), după cum urmează: aur – echipajul feminin de dublu rame (canotaj), Constantina Diță ( maraton), Sandra Izbașa (sol) și Alina Dumitru (judo), argint – Ana Maria Brânză (spadă), bronz – Mihai Covaliu (sabie), echipajul feminin de opt plus 1 (canotaj) și echipa feminină de gimnastică.
CLASAMENTUL FINALEI DE LA SOL
1. Alexandra Raisman (USA) -15.600
2. Cătălina Ponor (România) – 15.200 (După un exercițiu perfect, Cătă a primit doar 15.200, deși nota de plecare a fost mai mare ca în calificări, când a plecat din 5,9. Acum, dificultatea lui Ponor a crescut, însă arbitrii i-au scăzut aproape un punct la execuție)
3 Ksenia Afanaseva (Rusia) – 14.566
4. Vanessa Ferrari (Italia) – 14.900
5. Aliya Mustafina (Rusia) – 14.900
6. Lauren Mitchell (Australia) – 14.833
7. Jordyn Wiebber (USA) -14.500
8. Sandra Izbașa (România) – 13.333 (După un exercițiu foarte bun, Sandra a greșit grav la ultima diagonală. Fără acea eroare extrem de mare, Izbașa avea sansa să ajungă pe podium)
Cătălina Ponor a fost la un pas să câștige medalia de bronz în finala de la bârnă. Intrată a doua în concurs, gimnasta noastră a comis două erori și a obținut o notă care nu ne dădea mari speranțe. Totuși, ratările lui Afanaseva, Gabby Douglas și Victoria Komova (ultimele două s-au clasat pe 1 și 2 în concursul de individual) ne-au adus înaintea ultimei evoluții cu medalia de bronz în buzunar.
Alexandra Raisman a obținut doar 14,966, astfel că Ponor a început să se bucure pentru o nouă medalie olimpică, a 9-a a delegației României, la Londra. Doar că americanii au făcut contestație și arbitrii le-au dat dreptate: nota de plecare a lui Raisman a fost modificată, astfel că gimnasta din SUA i-a egalat nota lui Ponor. Totuși, Cătă a rămas fără medalie, principalul criteriu de departajare în caz de egalitate fiind reprezentat de nota pentru execuție, unde Raisman a stat mai bine – 8.766, față de 8.466. De notat că persoana care a făcut contestație pentru ca dificultatea exercițiului lui Raisman să fie recalculată a fost un român: antrenorul Mihai Breștian, care a antrenat-o și pe celebra Alicia Sacramone, este acum în lotul Statelor Unite, la Olimpiadă.
În ceea ce o privește pe Larisa Iordache, aceasta a intrat a patra în concurs, dar a căzut de pe aparat și a primit doar nota 14.200, cu care s-a clasat pe poziția a 6-a.
CLASAMENTUL FINALEI DE LA BÂRNĂ‚:
1. Deng Linlin (China) – 15.600
2. Sui Lu (China) – 15.500
3. Alexandra Raisman (SUA) – 15.066
4. Cătălina Ponor (România) – 15.066 (GIMNASTA NOASTRĂ‚ A AVUT DOUĂ‚ EZITĂ‚RI MARI: A FOST LA UN PAS SĂ‚ CADĂ‚ DE PE BÂRNĂ‚, DUPĂ‚ UN ELEMENT DIFICIL ȘI A FĂ‚CUT UN PAS MARE LA ATERIZARE, LA COBORÂRE)
5. Ksenia Afanaseva (Rusia) – 14.583
6. Larisa Iordache (România) – 14.200 (DEȘI NU S-A CALIFICAT ÎN FINALA DE LA BÂRNĂ‚, BELLU ȘI BITANG I-AU OFERIT ACESTEIA CREDIT, RETRĂ‚GÂND-O DIN CONCURS PE DIANA BULIMAR. ÎN ZADAR: IORDACHE A CONTINUAT EVOLUȚIILE EXTREM DE SLABE, DE LA LONDRA, ȘI A CĂ‚ZUT DE PE BÂRNĂ‚)
7. Gabbrielle Douglas (USA) – 13.633
8. Victoria Komova (Rusia) – 13.166
România joacă tare la Londra. Azi, în ultima zi a finalelor pe aparate, antrenorii Octavian Bellu și Mariana Bitang au pregătit o mutare surpriză pentru bârnă: Larisa Iordache i-a luat locul în finală Dianei Bulimar, care s-a calificat cu ultima notă 14,800. Decizia a fost luată ținându-se cont de valoarea exercițiului pe care cele două gimnaste îl au, Iordache având cele mai mari șanse de a se bate pentru podium.
După un concurs olimpic presărat cu multe ratări și bâlbâieli, chinuită de dureri la câlcâiul stâng și fără a-și găsi ritmul, Larisa Iordache are șansa ca azi să se revanșeze, chiar la aparatul ei preferat, bârna (ora 16:47). După ce în calificări și în finala cu echipa a prezentat un exercițiu cu o dificultate de 6.5, la fel ca americanca Gabrielle Douglas și chinezoaica Deng Linlin, „Pici” se poate bate pentru aurul olimpic cu condiția să stea pe aparat. Bucureșteanca mai are un as în mânecă, putând prezenta un exercițiu și mai valoros, de dificultate 6.7, așa cum a făcut în luna mai, în calificări la Europene. „Eu am venit la Jocurile Olimpice pentru această finală. Îmi doresc foarte mult să concurez bine la bârnă”, a declarat ea. România își leagă speranțele în finala la bârnă și de campioana olimpică din 2004 la acest aparat, Cătălina Ponor, calificată cu a șaptea notă, dificultate 6.4.
Avem două campioane olimpice la sol
Cu o medalie de aur deja cucerită la această ediție, Sandra Izbașa are șansa de a face „dubla” la Londra. Campioană olimpică en-titre la sol, bucureșteanca își va apăra titlul la acest aparat, ea având al doilea exercițiu ca valoare din finală, dificultate 6.3, față de 6.5 al americancei Alexandra Raisman. Pe covorul de la sol va fi un adevărat duel al campioanelor olimpice ale ultimelor două ediții, Sandra Izbașa (Beijing 2008) și Cătălina Ponor (Atena 2004). Vedeta ediției de la Atena s-a calificat în finală cu a șaptea notă, având o dificultate de 5.9. Îmi doresc foarte mult să concurez la bârnă. Eu am venit la Jocurile Olimpice de la Londra pentru această finală Larisa Iordache
la bârnă, Cătălina Ponor intră a doua, iar Larisa Iordache a patra. La sol, Ponor intră a patra, iar Sandra Izbașa ultima
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER